Over Petra

Als student aan de kunstacademie ging Petra Tamboer (1969) al haar eigen weg. Alles wat ze toen maakte was zwart. Ze tekende met grafiet op papier, met een enorme vaart en kracht. Zo krachtig en zwart, dat ze verbannen werd naar een atelier in het souterrain. Haar werk was in die tijd monumentaal, zwart als een muur en vroeg tegelijkertijd indringend aan de toeschouwer om het zwart in te gaan. En hierin schuilt de magie van haar werk: het zwart laat je niet los, het boeit vanaf de eerste blik en neemt je mee de diepte in.
De laatste jaren tekent Petra vaak modellen. Zodra haar tekeningen herkenbare vormen aannemen, zet ze de schaar erin en herschikt ze de vrouwelijke vormen naar de organische oervorm. Dat knippen doet ze ook in metaal. Als beeldend kunstenaar heeft Petra zich altijd aangetrokken gevoeld door de weerbarstigheid van het materiaal. Ze kiest voor ijzer, een onedel metaal en daardoor puur. In geborsteld ijzer glanzen haar composities in een spel van licht en schaduw.
Uitbundig van kleur is het werk dat ze maakt voor kinderen. De gekke fantasiefiguren zijn ontstaan uit de restanten van haar ijzersnijwerk. Toevallige vormen krijgen betekenis en kleur. Zo ontstaan fantasiedieren die Petra verwerkt tot illustraties voor kinderboeken. En tot ‘levende’ dieren, die ze gebruikt in haar workshops voor kinderen, die hun fantasie er helemaal mee kunnen uitleven.
Kinderen inspireren haar ook tot fantasievolle performances.
Samen met dansers, componisten, muzikanten en theatermakers creëert ze een fantasiewereld waarin ze de interactie zoekt met de kinderen. Daarnaast bedenkt ze voorstellingen voor volwassenen, totaalbelevingen met beeldende kunst, muziek, dans en theater.